Sabtu, 28 Januari 2012

Kayuhan Bermula (Kayuhan ke Seberang Perak)

Pada cuti hujung minggu yang panjang ditambah cuti hari Natal, kami sekeluarga menghabiskan masa cuti di kampung mertua di Batu 7, Lekir, Manjung, Perak. Sebelum tiba ke lokasi yang dituju, kami akan melalui sawah padi di Seberang Perak. Ketika itu padi sedang menguning... Saujana mata memandang.

Suami : Subhanallah... cantiknya... Nanti kita kayuh g sini nak?
Saya : Pastu yang empat beradik ni? (anak2 kami)
Suami : Minta tolong Ina (adik suami)...

Rancangan suami tergendala, disebabkan adik ipar saya kesibukan.. Pada cuti Tahun Baru Cina (21-25 Jan 2012), sekali lagi kami pulang ke kampung. Maka pada 22 Januari, hasrat suami tertunai, itupun anak-anak kami diamanahkan pada adik ipar suami yang kebetulan pulang... Anak-anak ada geng..

Awal pagi, suami suapkan saya sesudu madu asli dan seteguk air kosong; alas perut katanya. Tepat 7.34 pagi, kayuhan bermula... 6km pertama, kami berhenti di Esso, beli 2 botol kecil air mineral. Kemudian menyambung kayuhan...Muka letih.. baru sampai selepas 30km kayuhan tanpa henti.. Tiba pada 9.10 pagi...Jurulatih dan Juruletih.. ngehehe

Bukti dah sampai Seberang Perak


Padi dah kena ketam... sadis


Basikal-basikal tunggu tuan masing-masing tengah bersarapan

Suami merasmikan cendol pulut yang lemak berkrim disukai ramai; cuma RM2.00 je yeop...


Kuey teow goreng sepiring, kami kongsi berdua.. Sedap!


Dalam perjalanan balik, kami singgah Jerman.. Ngehehehe

Antara pengguna jalan raya yang tersadai di sebuah gerai, sementara menanti hujan teduh..

Dek kerana kali pertama kayuh sejauh ini, kaki saya boleh tahan sakitnya.. Jadi kayuhan saya menjadi lebih perlahan... 10km/jam.. Selepas hujan teduh, kami meneruskan kayuhan.. Lebih kurang 8km sebelum sampai ke destinasi, suami ajak makan tengahari... keli bakar... Pergh... lazat... dapat gak rehat-rehatkan kaki.. Malangnya gambar masa makan tengahari tak kami rakam... Sampai rumah mertua lebih kurang pukul 2.00 petang..

Lain kali, suami ajak kayuh ke Lumut pula... aduyai...