Isnin, 19 Julai 2010

Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) - 2005-2010
Diam tak diam sudah lima tahun saya berkhidmat di MyIPO. Hari ini saya cuti sakit, demam semenjak Jumaat lalu. Menurut doktor sekiranya saya masih belum sembuh pada hari esok, ujian darah akan dibuat. Esok juga hari terakhir saya berkhidmat di MyIPO. Jadi saya catatkan sedikit-sebanyak yang terdaya memori saya di sini.

14 Februari 2005

Saya melangkah kaki ke Unit Audit Dalam sebagai Pekerja Khidmat Singkat (PKS). Berkongsi segalanya dengan Kak Ainun, Wan Rozline, Farah Raina, Faizal dan Ramzi. Kami berenam PKS. Seronok. Bab kerja tiada masalah. Kami buat sama-sama. Yang seronok bab makan! Kenapa? Suami Kak Ainun rajin memasak (kedua-duanya orang Kelantan). Seringkali kami menjamah bekalan Kak Ainun, suaminya siap masak lebih. Hahahaha... Menunya bertukar-ganti, nasi goreng, mee goreng, mihun goreng dan banyak lagi (tak teringat saya dibuatnya). Wan pula orang Pantai Timur juga cuma dia dari Terengganu. Hobi Wan masak pencuci mulut. Jadi menu kami berenam pasti tak lepas daripada sentuhan air tangan Wan. Serbaneka puding, kuih-muih, kek, tart, ntah apa-apa lagi yang dibawa semua berjaya kami "selamatkan". Ramzi pula orang Negeri Sembilan, emaknya rajin buatkan bekalan, yang kenyang pastinya kami.. Faizal dan Farah kami panggil tukang order.. hahaha... sebab suka order, terutamanya order untuk saya masak. Nak burger, nak makaronilah, nak nasi lemak ayam kampunglah... sayalah yang kena masak.. Tapi seronok... Rindu pada mereka semua! Cuma Faizal masih kekal berkhidmat di MyIPO. Yang lain, sudah berubah haluan.

14 Disember 2005

Bertugas pula di Unit Submission, Bahagian Cap Dagangan. Namun, masih berurusan dengan Bilik Fail. Dahulu bab audit fail paten dan cap dagangan. Kali ini, masukkan surat terima ke dalam fail-fail cap dagangan. Masa ini, saya sudah bergelar isteri orang dan sedang hamil anak sulung. Di unit ini, saya kenal Ally, Niza, Siti, Rozita, As, Norul, Wiz, Ein, Haiza dan ramai lagi. Waktu itu saya sering berehat di surau MISC, di aras 15 sekiranya tekanan darah saya rendah. Di surau, saya mengenali Kak Zalina, Kak Pah, Shamsul Azila dari Unit Paten.

16 Ogos 2006

Di kala ini, saya sedang sarat mengandung, rezeki ketentuan Ilahi, bermula dengan PKS, saat itu saya mendapat tawaran jawatan Penolong Pegawai Hal-Ehwal Ekonomi. Bertugas di Bahagian Reka Bentuk Perindustrian (ID)sehingga kini. Hati saya menangis tika ini. Tiada lagi gurau kawan-kawan ID, Nana, Sally, Nassir, Donut, Syuk, Zul, Zam, Nasrul, Kakak Phelo, Che Lah, Saf, Afiza, Abang Rashid, Liza dan Kak Maya. Tidak lupa buat bos ID, En. Faiiz dan Cik Teh.

Terima kasih semua. Buat nama yang tidak saya nyatakan bukan bermaksud saya lupa. Cuma tak terdaya dan tak beridea saya yang masih lagi demam ini. Mana mungkin saya lupakan kalian.

Pinta saya, doakan urusan saya dipermudahkan olehNya... Maafkan segala kesilapan saya...

Saya sayang semuanya... Jumpa lagi :(